Rome is de stad waar jullie achteraf met een gelukzalige glimlach aan terugdenken. De bruisende hoofdstad van Italië heeft een geweldig rijke geschiedenis, letterlijk en figuurlijk. Gebouwen en verhalen van honderden en wel duizenden jaren geleden zijn bewaren gebleven en zorgen ervoor dat Rome de uitstraling heeft van een sprookjes wonderstad, wat het perfect maakt voor een stedentrip.
Rome is leuk met tieners!
Hieronder hebben wij een aantal handige tips verzameld voor jouw volgende stedentrip in Rome, verdeeld in de volgende categorieën:
Reis en voorbereiding stedentrip in Rome met tieners
Weet jij zeker dat jij je volgende stedentrip gaat beleven in Rome? Mooi, want dan is het tijd voor de voorbereidingen. Allereerst is het handig om zo snel mogelijk je vliegticket te boeken, want hoe langer je wacht, hoe duurder het zal worden. Vliegtickets zijn meestal 2-3 maanden van te voren het goedkoopst, maar dit kan wisselend zijn per bestemming.
Site voor de goedkoopste vliegtickets naar Rome is: Transavia
Een alternatief is om je vlucht en verblijf te combineren, vaak profiteer je daardoor van gunstige kortingen. Een goede aanbieders van pakketreizen naar Rome is: TUI.
Mocht je toch niet gaan voor een een pakketreis, dan is het handig om je hotel te regelen via booking.com:
Booking.comLeuke bezienswaardigheden in Rome met tieners
Rome heeft zoveel bezienswaardigheden dat jullie écht jullie best moeten doen om überhaupt in 1 keer de helft te kunnen zien tijdens de stedentrip. Rome heeft de meest prachtige gebouwen, musea, pleinen en ruïnes. Een bezoek aan het Vaticaan is natuurlijk de eerste aanrader!
Het oorspronkelijke Pantheon werd gebouwd in 27 v. Chr. Het was bedoeld als tempel, en werd gebouwd in opdracht van toenmalige generaal Marcus Agrippa. In 80 na Chr. werd het Pantheon echter grotendeels verwoest door de grote brand in 80. Keizer Adrianus liet het Pantheon jaren later opnieuw opbouwen. In 609 werd het gebouw geschonken aan een paus, die het omdoopte tot een kerk. Zo kwam het dat het Pantheon niet hetzelfde lot onderging als vele andere tempels: de meesten werden namelijk afgebroken met de komst van het Christendom.
Ook zeer geliefd onder de toeristen is de boog van Titus. Deze is te vinden op het Forum Romanum en is, vermoedt men, gebouwd in opdracht van keizer Domitianus. De reliëfs van de triomfboog tonen de onderdrukking van de joodse opstand in Palestina samen met de verwoesting van Jeruzalem.
En dan is er nog het beroemde Colosseum. Deze gigantische arena is populair om haar griezelige geschiedenis. Gevuld met gladiatoren, wilde dieren en gevechten die uiteindelijk leiden tot de dood. Jij en je tiener(s) kunnen hier zelf naar binnen gaan, maar een rondleiding maakt alles extra bijzonder. Er wordt ook een rondleiding aangeboden die jullie helemaal naar de kerkers van de arena brengt. Niet goedkoop weliswaar, maar zeer de moeite waard.
Nu alles weer helemaal gerenoveerd is, is Bioparco weer de succesvolle en drukbezochte dierentuin van Rome tijdens jouw stedentrip. Er leven hier meer dan 1000 dieren. Ondanks de populariteit noemen veel bezoekers deze dierentuin een oase van rust. Dit vanwege haar bijzondere ligging midden in de drukke stad. De dierentuin is ontworpen door Carl Hagenbeck. Een Duitse man die geen tralies en/of kleine hokken wilde, maar juist veel ruimte met groen waar de dieren in kunnen leven. Vooruitstrevend voor die tijd, en zelfs nog voor vandaag de dag. Want ook nu nog zijn lang niet alle hokken in dierentuinen zo diervriendelijk. Het is een dierenpark waar bedreigde diersoorten worden gered en gefokt, en waar voorlichting wordt gegeven.
Zelfs als jullie er niet naar op zoek zijn, zullen jullie ongetwijfeld een keer tegen de Trevifontein aan lopen. Deze indrukwekkende fontein met haar prachtige beelden wordt drukbezocht. En dat is ook niet zonder reden: wie geen muntje in de fontein gooit, keert nooit meer terug naar Rome. Dus zorg ervoor dat je altijd een muntje op zak draagt. Je weet maar nooit.
Voor iedereen, maar vooral voor de kunst en archeologie-liefhebbers, is het een must om de Capitolijnse musea te bezoeken. Dit is een groep kunst- en archeologische musea en zijn alle drie te vinden op het Capitool. De musea zijn te vinden in vier paleizen rondom het Piazza del Campidoglio. Dit plein is ontworpen door Michelangelo, zoals ook Pallazo Nuovo. Het museum Palazzo Nuova staat in het teken van de klassieke beeldhouwkunst. In het tweede paleis, Palazzo dei Conservatori, vind je alles over de Romeinse beeldhouw- en schilderkunst. In het derde museum, Palazzo Senatorio, zijn overblijfselen van het staatsarchief uit de Romeinse tijd te vinden.
Niet alleen Michelangelo is te vinden in de Capitolijnse musea, ook Cappella Sistina ofwel de Sixtijnse kapel wordt beschouwd als zijn meesterwerk. In de kapel kunnen de fresco’s jullie vertellen over Michelangelo en het verhaal over de geschiedenis van de mens. Beginnend in het midden met de Schepping. Deze en andere scenes uit het Oude Testament zijn geschilderd door verschillende kunstenaars, waaronder Rosselli en Botticelli.
Ook zeer interessant is het ‘Gouden Huis’. Een villa die de machtige Romeinse keizer Nero voor zichzelf liet bouwen na de grote brand in het jaar 64. Als jullie om jullie heen kijken zien jullie op verschillende plekken dat de muren bedekt zijn met goud. Bladgoud, om specifiek te zijn. Vandaar de naam ‘het Gouden Huis’. Leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip in Rome.
In de zesde eeuw v.C. werd een moeras tussen de heuvels Palatijn, Capitolijn en Esquilijn, drooggelegd om er vervolgens een handelsplaats van te kunnen maken. Hierdoor ontstond Forum Romanum, het oude centrum van Rome. Je kunt er tempels, basilicae en triomfbogen vinden. Zo ook de tempel van Venus en Roma welke ooit de grootste tempel van Rome was.
Als jullie Forum Romanum indrukwekkend vinden, is ook het Keizerlijke fora zeker een bezoekje waard. De Keizerlijke fora is heel wat minder bekend onder de toeristen, waardoor jullie rustig de tijd kunnen nemen om alles op je gemak tot je te nemen. Het is een historisch overblijfsel van een aantal Romeinse fora, en tevens het middelpunt van de stad.
De Palatijn is één van de zeven heuvels in Rome. In de Romeinse tijd werd de heuvel bewoond en zodoende zijn de overblijfselen nu een prachtige archeologische plek geworden. De Palatijn is vooral bekend dankzij het verhaal van Romulus en Remus. Volgens de legende werden zij hier door een wolvin grootgebracht. ‘Pantheon’ betekent eigenlijk ‘gewijd aan alle goden.’ Het gebouw met deze prachtige naam is het grootste gebouw uit de Romeinse oudheid en welke nog bewaard is gebleven. Het oorspronkelijke gebouw is volledig afgebrand en sindsdien talloze keren gerenoveerd. Het bouwwerk doet momenteel dienst als begraafplaats voor Italiaanse koningen en kunstenaars.
La Bocca della Verità, de beroemde gebeeldhouwde afbeelding van een mensenhoofd, één van de beroemdste verhalen van Rome. Dit mysterieuze verschijnsel zou, volgens horen zeggen, in de middeleeuwen een functie als leugendetector hebben gehad. Ooit wel eens een leugen verteld? Steek dan vooral je hand niet in de stenen mond, want het risico is aanwezig dat een van jullie je hand kwijtraakt…
Eten en drinken in Rome
Pizza of pasta, met een overheerlijk wijntje erbij. Dat is het beeld wat wij Nederlanders hebben als we aan Rome denken. Maar eten en drinken in Rome is van veel grotere omvang. Rome is namelijk zelfs een zeer culinaire stad.
De Romeinse keuken is een geweldige mix tussen alle Italiaanse keukens. Je mag dan misschien denken dat pastagerechten erg populair in Rome zijn, maar onderschat de kalfsschnitzel en de ossenstaart niet. De zeer gewilde, traditionele verse pizza’s zijn, én blijven, niet alleen geliefd maar zijn nog altijd even smakelijk. Tijdens je stedentrip in Rome wordt het smullen geblazen.
Wil je eten zoals Romeinen dat doen? Een Italiaanse maaltijd bestaat namelijk uit meerdere gerechten. Neem bijvoorbeeld het diner. Je start met een lekkere antipasta om vervolgens meerdere hoofdgerechten te nuttigen. En als afsluiter een smaakvol kaasplankje. Als verwoed koffieliefhebber trakteer jij jezelf op de enige, echte Italiaanse espresso.
Vervoer voor je stedentrip in Rome
In Rome kun je ervoor kiezen om een auto te huren. Houd er wel rekening mee dat het verkeer in Italië erg druk en chaotisch is, en dat de parkeerplaatsen schaars zijn.
De metro is in Rome zeker de snelste manier om te reizen. Er zijn twee metrolijnen die door het grootste deel van het centrum rijden. Lijn A kun je gebruiken tot 11 uur ’s avonds en lijn B tot 2 uur ’s nachts. Naast de haltes in het centrum kun je met de metro naar het Vaticaan, het Colosseum en Travestere.
Ook rijden er bussen. Deze rijden door de meeste delen van de stad en de tickets zijn te koop bij de kiosken.
Het meest luxe zijn de taxi’s. Houd er rekening mee dat de taxi’s, net als op vele andere plaatsen, erg duur zijn. Eventueel heb je hier alvast de mogelijkheid om je transport (taxi) te regelen vanaf het vliegveld, zodat je zeker weet dat je daar geen gedoe hebt.
Tip!: Hier heb je alvast de mogelijkheid om tickets te regelen voor de Hop on Hop off bus. Deze bus stopt bij de highlights van de stad.
Evenementen in Rome met tieners
In de lente, tijdens het jaarlijkse evenement Feste della Primavera, worden alle Spaanse trappen versierd met honderden azalea’s en terracottapotten. Zoiets kleurrijks hebben jij en jouw tiener(s) waarschijnlijk nog nooit eerder gezien.
De marathon van Rome. Tof om bij te wonen en al helemaal te gek om mee te mogen rennen! Deze leidt de hardlopers langs beroemde bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, het Piazza del Popolo, de Trevifontein en nog vele andere bezienswaardigheden.
De Goede Vrijdag in Rome is een heel bijzonder evenement om mee te maken. Hier wordt dan de Via Crusis gehouden. De paus loopt een optocht wat symbool staat voor Jezus’ kruistocht. De tocht gaat van het Colosseum naar Monte Palatino. Op Paaszondag spreekt de paus op het Sint-Pieterplein het Urbi et Orbi uit waarbij duizenden christenen aanwezig zijn.
Op 21 april wordt de Avantijnheuvel bedolven onder de kaarsen en zijn er overal parades. Aan de Tiber mag je zelfs een schitterend vuurwerkspektakel aanschouwen. En het mooiste komt nog! Op deze speciale dag zijn musea, archeologische sites en monumenten voor iedereen gratis toegankelijk. Als viering van de stichting van de stad ‘dor Romulus’.
1 mei wordt in Rome gevierd doormiddel van een groot concert op Piazza San Giovanni. Er treden dan bekende Italiaanse, maar ook buitenlandse artiesten op, waarvan vele optredens live op de televisie verschijnen.
In de zomer is er nog Estate Romana: een drie maanden durend festival. Jij en je tiener(s) kunnen dan in de openlucht in de binnenstad volop genieten van muziek- theater- en filmvoorstellingen. De optredens vinden plaats op de meest iconische plekken van Rome.
Mochten je op kerstavond in Rome verblijven, dan is het toch wel heel speciaal om middernacht de mis bij te wonen in de bekendste kerk ter wereld. De Sint-Pieterbasiliek. De paus draagt dan een mis op en houdt een speech die overal ter wereld wordt uitgezonden.
Uitgaan in Rome met tieners
Iedereen die weet waar het ’s nachts druk is, kan in het Romeinse uitgaansleven zijn plek wel vinden. Het uitgaansleven vindt zich in Rome namelijk vooral buiten plaats. Bij de fonteinen van Rome, en op de vele pleintjes, is het altijd erg gezellig. Iets drinken bij Piazza Navona wordt sterk aangeraden of Piazza Santa Maria, ook erg populair.
De meest authentieke uitgaansbuurt is te vinden in Travestere. In deze bruisende buurt zijn restaurants, leuke pleintjes en gezellige straatjes in overvloed. Je zult er minder toeristen aantreffen en juist veel locals. Leuk, toch.
In de wijken Testaccio en Ostience vind je de meeste nachtclubs. In de Via de Monte Testaccio zijn bars, pubs en clubs, waar je ook maar kijkt. De populairste zijn Rome is Gilda (te vinden op Via Mario dei Fiori 97) en Goa (te vinden op Via Libetta 13). Houd er wel rekening mee dat uitgaan in Rome, en vooral in deze wijken, erg duur is.
Weer/ Klimaat stedentrip Rome
In Rome mag je genieten van een typisch Middellandse Zee-klimaat. Dat houdt in dat de zomers enorm heet zijn, denk aan temperaturen van 37°C. Als je een stedentrip wilt maken, doe je er goed aan om buiten de heetste periode – de maanden juli en augustus – die kant op te gaan. Zelfs de Romeinse locals trekken vaak rond die tijd de stad uit om elders verkoeling te zoeken.
Het beste kan je naar Rome gaan tussen april en juni, en in midden september en oktober. In die tijd is er de ‘ottobrate’, zoals de Romeinen dat noemen. Wel vertaald: de ‘mooie oktoberdagen’, een aangename zonnige, warme periode zonder hoogoplopende temperaturen.
De winter in Rome is meestal mild. In januari en december kun je er temperaturen tussen de 10°C en 15°C verwachten. November en december zijn in Rome de natste maanden. Sneeuw is zeer zeldzaam.
Shoppen in Rome met tieners
Voor exclusieve designwinkels en boetieks kunnen fashionista’s terecht in de straatjes rond de Spaanse Trappen. Hier vind je merken als Prada, Louis Vuitton, Gucci en nog veel meer gerenommeerde merken. Voor de kleding die net iets meer betaalbaar is, kan je terecht bij Via del Corso.
Goedkopere kledingwinkels zijn te vinden in de buurten rondom het Pantheon, het Campo de’Fiori en de Via di Rienzo. Vooral Via dei Giubbonari, vlakbij het Campo de’Fiori, moet je echt even bezocht hebben.
Als je beschikt over een auto is het de moeite waard om naar Catel Romano te rijden. Dit is een groot winkelcentrum met een honderdtal winkels van topmerken, voor leuke prijzen.
Ook is er Porta Portese: de grootste vlooienmarkt en zeer populair onder de locals. Deze vindt elke zondag plaats in Via Portuense en Via Ippolito Nievo. Zorg dat je vroeg op bent: de vlooienmarkt duurt van 7 uur ’s ochtends tot 13 uur in de middag.
Tussen 1 en half 4 houden veel Romeinse winkels de welbekende siësta. De meeste kleine winkeltjes sluiten dan eventjes.
Booking.com