Onlangs vertrokken wij met de auto richting Kroatië. Bestemming was camping Lanterna bij Porec (Istrië).
Ter voorbereiding zocht ik informatie over de autoreis naar Kroatië, maar niet alles kon ik goed vinden op internet. Daarom hebben we in deze blog alle praktische tips verzameld over het reizen per auto naar Kroatië.
In één of twee dagen reizen naar Kroatië met de auto?
Veel gezinnen en jongeren die met de auto naar Kroatië willen, zullen naar Istrië gaan. Gemiddeld zo’n 1400 km van Nederland. Voorheen kon je dat nog wel in één dag rijden (of het verantwoord was, laat ik even in het midden). Nu raden we dat echt af.
Dat heeft voornamelijk te maken met de Duitse snelwegen. Op zich kun je hier natuurlijk hard rijden, maar in de praktijk heb je veel stukken snelweg, waar je een snelheidslimiet hebt, Nog belangrijker, je hebt veel, erg veel, wegwerkzaamheden. Je moet een beetje mazzel hebben, maar er kunnen verschrikkelijk lange files ontstaan. De snelwegen vinden wij nog steeds relatief slecht in Duitsland (dus op zich snappen we die wegwerkzaamheden wel 😉 )
De wegen in Oostenrijk zijn beter, maar daar heb je een aantal tunnels waar je maximaal 80 km per uur mag rijden. De wegen in Slovenië zijn erg goed (en weinig oponthoud). In Kroatië, onderweg naar Istrië, heb je maar een deel snelweg, verder rijd je binnendoor.
Al met al bijna noodzakelijk om je reis over twee dagen te spreiden (en de tijd te nemen bij een tussenstop).
Waar overnachten op weg naar Kroatië?
Goed om te weten dat in de zomervakantie veel mensen hier een overnachtingsplek zoeken en het aanbod beperkt is. Eigenlijk dus toch verstandig om vooraf te boeken. Via Booking.com kun je vaak nog voor 18.00u die dag annuleren.
Je zult richting Oostenrijk of in Oostenrijk relatief weinig grote hotelketens tegenkomen (met aantrekkelijke tarieven). Je ben al snel 100 tot 175 euro kwijt voor een tweepersoonskamer! Als je op de dag zelf wilt boeken, is dat meestal nog duurder.
Op de heenweg hebben wij bij St. Georg overnacht in Duitsland.
Prima kamer, goede badkamer en het ontbijt hebben we overgeslagen (maar is prima begrepen we). Ook fijn dat dit een laag hotel is waar veel hotelkamers een terras hebben of een balkon.
Wij vonden het prettig om op zo’n 900 km van ons startpunt een hotel te zoeken. Dan zouden we de volgende dag nog zo’n 500 km moeten rijden. En dat is fijn, want we willen graag op tijd inchecken bij de camping, zodat de vakantie echt kan beginnen!
Terug hebben we trouwens een stop op 700 km ingelast. Precies op de helft, bij Neurenberg (wij zaten in Novotel Hotel Messezentrum, daar was het heel druk met mensen op de heen- en terugreis. Ook veel Engelsen, Belgen, Noren, Zweden en Denen). Wel prima service bij de receptie en goede hotelkamers. Er is een klein buitenzwembad waar nu veel kinderen in speelden. Restaurant vonden wij iets minder, dat kwam voornamelijk vanwege personeelsgebrek die dag (we moesten lang wachten, er werden veel fouten gemaakt en het was relatief duur).
Over Italië of via Slovenië met de auto naar Kroatië?
Als je de route bekijkt via Google Maps, zie je dat je twee routes naar Istrië hebt. Via Slovenië of via Italië. Nu moet je voor Slovenië een vignet kopen (zie punt ….), dus je zou kunnen denken dat Italië een betere keuze is. Bovendien spreekt Italië de meeste mensen meer aan dan Slovenië.
Ik kan maar één ding zeggen… Reis niet via Italië. De Italiaanse wegen zijn daar helemaal niet zo goed en veel drukker. Ook op Google Maps zie je dat het meer tijd kost als je via Italië rijdt, dan door Slovenië (al lijkt het alsof je een omweg maakt). Wie wel eens in Slovenië is geweest, weet dat de snelwegen daar geweldig zijn. Ik ken (nog) geen land in Europa, met zulke goed verzorgde snelwegen. Ook het uitzicht is prachtig.
Een kleine kanttekening, als je via Oostenrijk naar Slovenië rijdt, ga je door de Karawankentunnel. Een tunnel waar één baan beschikbaar is en je tegemoetkomend verkeer hebt, van ruim 7 km lang. Vergelijkbaar met de bekende Gotthardtunnel in Zwitserland. Ook voor de Karawankentunnel kunnen daarom files ontstaan (eigenlijk met name in zuidelijke richting). Ondanks deze tunnel is de route via Slovenië vaak nog steeds de beste keuze, omdat het bij drukte voor de Karawankentunnel, ook zeker heel druk zal zijn op de Italiaanse wegen.
(lees hieronder verder)
Wil je toch alternatieven, zoals het rijden over een pass? Kijk dan eens bij de adviezen op het Wegenforum.
Vignetten en tol onderweg naar Kroatië
Je reis naar Kroatië gaat via Oostenrijk en Slovenië (zelfs een klein stukje als je via Italië reist) en voor deze landen heb je een vignet nodig.
Oostenrijk
Het vignet kun je online bestellen, dan krijg je geen sticker meer (is digitaal, geregistreerd op kenteken). Je kunt het vignet ook bij een ANWB-winkel kopen. Dan krijg je een sticker die je in je voorraam moet plakken. Je kunt een vignet voor 10 dagen of voor 2 maanden kopen. Het vignet voor 10 dagen kost in 2019, 9,20 euro en voor 2 maanden kost dit 26,80.
Slovenië
In Slovenië is het verplicht om een digitaal vignet te kopen voor het gebruik van snelwegen. Dit vignet kan eenvoudig en snel worden aangevraagd via i-vignette.com en wordt gekoppeld aan uw kenteken. Voordelen zijn directe geldigheid, online betaling met Ideal, en registratie van uw kenteken in de Sloveense database. Het vignet is vereist voor de meeste voertuigen, inclusief auto’s, campers en motoren, en is beschikbaar in verschillende klassen en geldigheidsperioden. Rijden zonder geldig vignet kan leiden tot hoge boetes.
Tol
Als je via de Karawankentunnel reist, moet je vlak voor deze tunnel ook tol betalen. In 2019 betaal je 7,40. Dit kan je cash betalen of je kiest een poortje voor de creditcard.
In Kroatië zelf betaal je ook tol. Voor je de snelweg opgaat, trek je een kaartje uit het apparaat bij een tolpoortje. Je rekent dit af bij een tolpoortje als je de snelweg verlaat. In Kroatië betalen ze nog niet met Euro’s maar met Kuna’s. Je kunt bij de tolpoortje echter gewoon in euro’s betalen. Kuna’s mag natuurlijk ook (ik vermoed dat dit ook iets goedkoper is…). Ze zullen misschien eerst het bedrag in Kuna’s noemen, maar je kunt vragen om het bedrag in Euro’s.
Grenscontrole tussen Slovenië en Kroatië
Er is tussen Slovenië nog een echte grenscontrole. Hier kunnen nogal wat files ontstaan, want je gaat stapvoets langs de douane. Houd je paspoort bij de hand, met een beetje geluk kun je wel gewoon doorrijden. Ze beoordelen echter wel vluchtig elke auto en sommige auto’s worden er uitgehaald voor nadere inspectie of voor een uitgebreide paspoortcontrole.
(lees hieronder verder)
Vooraf geld wisselen (Kuna) of hoeft dat niet?
In Kroatië betaal je met Kuna’s, al is Kroatië sinds 2013 wel aangesloten bij de Europese Unie. Op termijn worden hier ook Euro’s ingevoerd, maar een datum is nog niet vastgesteld.
Wij hebben geen Kuna’s gehad tot we op de camping waren. Je hebt het onderweg niet nodig, tenzij je ver het binnenland ingaat en mogelijk tussendoor nog een klein restaurantje opzoekt. In alle andere gevallen, hoef je zeker niet vooraf geld te wisselen. Onderweg, voor en na de grens, kom je een paar wisselkantoren tegen. Het lijken net fruitkraampjes. Maar rijdt er gerust voorbij, want het is veel goedkoper om ergens in Kroatië geld te pinnen, dan het bij zo’n wisselkantoor te doen. Of om thuis dit te regelen (tenzij je het van iemand kan overnemen tegen de huidige wisselkoers).
Bij de tolpoortjes kun je dus ook met Euro’s betalen. In een aantal restaurants kun je met Kuna’s óf Euro’s betalen. Vaak staan beide bedragen op het bonnetje! Bij winkels, supermarkten en bijvoorbeeld als je een ijsje haalt, moet je met Kuna’s betalen. Pinnen in winkels of restaurants is niet overal mogelijk. Het is dus wel handig om wat contant geld bij je te hebben. Aan de andere kant, overal zie je pinautomaten, dus je kunt zo tussendoor even pinnen.
Elektrisch rijden in Kroatië
Elektrisch rijden is nog niet zo gewoon in Kroatië. Wij reden met een Tesla en voor onze vakantiebestemming was de supercharger in Slovenië het dichtstbijzijnde oplaadpunt (Kozina). Ongeveer op 60 km rijden, maar je moet wel de grens weer over met toch vaak een file. Verder in Kroatië heb je nog wel twee superchargers.
Als je het stadje Poreč bezoekt, vind je op het grote parkeerterrein twee goede elektrische oplaadpunten (naast de betaalautomaten). Die staan lang niet overal aangegeven, we vermoeden dat die vrij nieuw zijn. Mogelijk geldt dat ook voor grote parkeerterreinen bij andere toeristische steden? We horen het graag, dan vullen we het aan!
Er zijn ook diverse hotels met een eigen oplader. Het vermogen is vaak redelijk. Ook op de camping konden we opladen, maar die had wat weinig vermogen voor onze auto. Wel opvallend, want op camping Lanterna wordt heel veel elektrisch gedaan (de onderhoudsploegen, stepjes, fietsen…). Nu graag nog hier even een supercharger of een rijtje goede opladers! 😉
We vermoeden dat ook in Kroatië de voorzieningen voor elektrisch rijden de komende tijd wel verbeteren.
Leuke bestemmingen in Kroatië met tieners:
- Camping Lanterna Premium Resort, Istrië
- Camping Bi Village, Istrië
- Zaton Holiday Resort, Dalmatië
- Amadria Park Camping Šibenik Dalmatië
Onze ervaring van ons bezoek aan Camping Lanterna vind je hier: