Het schooljaar loopt ten einde, en je tienerdochter of zoon komt met een moeilijke vraag aanzetten. Mag ik deze zomer alleen op vakantie met mijn vrienden? Het is iets waar iedere ouder voor komt te staan. Maar je moet ook beseffen dat loslaten een deel van de opvoeding is. In deze blog proberen we te weten te komen wat dit voor ouders van tieners kan betekenen.
Wat zegt de wet hierover?
Wettelijk kan het. De Europese Unie laat het toe om kinderen vanaf 12 jaar alleen te laten vliegen. Maar Nederlandse tieners onder 18 jaar moeten wel altijd een toestemming van de ouders hebben voor ze naar het buitenland mogen reizen. Je kunt daarvoor best een formulier downloaden bij de rijksoverheid. Dat is niet echt verplicht, maar het versoepelt de controles bij de grensovergangen. Is je tiener ouder dan 18 jaar zijn er geen belemmeringen.
Je hebt je toestemming gegeven en wat nu?
Je bent een verantwoorde ouder, en je weet dat het belangrijk is om je kind de kans te geven om zich te ontwikkelen. We gaan onszelf als ouders niets wijsmaken, wanneer je kind voor het eerst alleen van huis gaat, kriebelt het toch wat in je buik. Een goede voorbereiding en correcte afspraken kunnen hiervoor een goede remedie zijn.
Het is natuurlijk een groot verschil hoe oud je tieners zijn, en wat de vakantieplannen zijn. Heb je bijvoorbeeld enkele 15-jarigen die per se naar Londen willen. Ze gaan er naartoe om het unieke themapark over de tovenaarsleerling Harry Potter te bekijken. Dat is niet echt alarmerend, je kunt dan zelfs nog het beste de Harry Potter Studios tickets vooraf bestellen en betalen. Die zijn niet spotgoedkoop, en dat is dan alvast geld dat je aan de pubers niet hoeft mee te geven.
De trip kan helemaal van thuis uit geregeld worden. Transport met de trein en overnachting in een jeugdhotel. De ouders weten voor het vertrek waar de bengels zullen uithangen. Ook al hebben die tieners niets fout in de zin, het is toch een geruststelling.
Je achttienjarige wil met vrienden naar de Costa del Sol
Hier zullen bij veel ouders wel alarmen afgaan. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt hier met je jongvolwassen tiener over praten. Natuurlijk moet het kunnen, samen met de vrienden eropuit vormt dikwijls de basis voor latere heerlijke jeugdherinneringen. Maar dan moet je wel open en eerlijk met elkaar omgaan, en de moeilijke onderwerpen vooraf bespreken.
Waar gaan ze logeren?
Een van de praktische regelingen bij een reis voor jongeren is weten waar ze de hun stek zullen hebben op die vakantiebestemming. Het is voor de thuisblijvers belangrijk dat ze dit weten, en bij ‘je weet maar nooit’, elkaar kunnen bereiken. Het budget zal uiteraard bepalen hoe het logement eruit zal zien. Zijn er wat meer euro’s beschikbaar, is een jeugdhotel aan de Spaanse Costa’s een mogelijkheid. Moet er steng gebudgetteerd worden zal er eerder uitgekeken worden naar alternatieven zoals kamperen in minder dure vakantiebestemmingen.
Afspraken en regels vormen de basis voor vertrouwen
Hier komen we op glad ijs terecht, en zullen de moeilijkste gesprekken moeten gevoerd worden. Het is dikwijls thuis al moeilijk om over zaken zoals seks, alcohol en drugs te praten. Al is die toestand gelukkig veel verbeterd. Er zijn minder taboes en ouders staan meer open om daarover te praten dan pakweg dertig jaar geleden.
Maar het is belangrijk. En als ouder kun je er maar beter over praten voor er vakantieplannen komen. Het is goed om de standpunten van je kinderen over deze onderwerpen te kennen. De ouders zijn zelf ook wel jong geweest. Ze hebben zelf ook wel geëxperimenteerd. En weten dat de jeugd graag de grenzen opzoekt. Maar als je er als volwassenen over praat, neemt het veel onzekerheid weg langs beide kanten. Vertrouwen opbouwen is hier het kernwoord.
Kijk mee naar de planning, maar probeer je als ouder niet te veel te moeien!
Wanneer de jeugd actief bezig is op vakantie betekent dat ook dat er minder tijd is om rond te hangen en al te beginnen met drinken overdag. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongens op vakantie gemiddeld 17 glazen alcohol per dag drinken. Op een tiendaagse reis zijn dat zeven kratten bier. Wanneer er een activiteitenprogramma overdag is, zal dat sowieso dalen.
Bespreek de mogelijke gevaren
Geef je tieners voor het vertrek mee wat er op vakantie kan gebeuren, en hoe ze dan best reageren. Denk aan diefstal, aanbieden van ‘gratis’ feestjes, opdringerige vakantieliefjes, enzovoort. De thuisblijvers zullen dan ook minder geneigd zijn om ondertussen te zitten doemdenken en de jongeren constant te telefoneren.
Ben je klaar om zoon- of dochterlief te laten vertrekken?
Het is en zal altijd een moeilijk moment zijn om te zien dat je kinderen alleen de wijde wereld intrekken. Maar het is de normaalste zaak van de wereld. Maar hou toch er toch rekening mee dat die jongeren eropuit trekken om te bewijzen dat ze dat ook zelfstandig kunnen.
Je kunt veel zaken met hen bespreken, maar ga ze zeker niet bemoederen. Ook wanneer ze weg zijn. Ga er altijd vanuit dat geen nieuws goed nieuws is. Hang niet voortdurend aan de telefoon en verwacht dat ook niet van je tieners die op vakantie zijn. Wacht beter tot ze weer thuis zijn. Dan kunnen jullie samen genieten van alle anekdotes en leuke avonturen die ze hebben meegemaakt.