Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: Ja, het is erg leuk voor ouders om met tieners een stedentrip te maken. Maar dat is echt te simpel gedacht. Want ten eerste zit er nogal veel verschil in een tiener van 13 of een tiener van 18. Daarnaast kan de samenstelling van het reisgezelschap nogal uitmaken. Gaat één ouder met één tienerzoon of tienerdochter een stedentrip maken, of gaat het volledige gezin met twee ouders en eventueel nog broertjes en zusjes op reis? Het kan ook gaan om een samengesteld gezin dat een reisje wil maken. Kortom, allemaal verschillende uitgangspunten en daar vertellen we hieronder meer over.
Wat zijn de voordelen van een stedentrip met tieners?
Een groot verschil met een campingvakantie, is dat je tijdens een stedentrip meer op elkaar aangewezen bent. Het contact is vaak intenser, omdat je steeds tijd met elkaar doorbrengt. Op een camping of een vakantiepark gaan tieners vaak ook zelf op pad, op zoek naar leeftijdsgenoten of om allerlei activiteiten te doen.
Een stedentrip duurt vaak maar enkele dagen. Van 2 tot 5 dagen ongeveer. Je slaapt meestal in een hotel en het kan zelfs zijn dat een tiener bij jou of jullie op de kamer slaapt. Het is dus in alle opzichten intenser dan een campingvakantie. Dat kan juist heel goed zijn voor jullie relatie. De voordelen hebben we hier onder op een rijtje gezet:
1 Andere gespreksonderwerpen
Doordat je veel nieuwe indrukken opdoet, ontstaat er ook veel meer gespreksstof. Dan hoeft het echt niet te gaan over speciale bezienswaardigheden, het kan ook gaan om zaken als andere gewoontes in dat land, hoe kijk je naar zwervers die je in sommige steden veel ziet, het proeven van andere voeding, enzovoort.
2 Een frisse blik op je tiener
Je kunt ontdekken dat je kind meer kan, dan je dacht. Bijvoorbeeld als jullie uitzoeken hoe je met de metro van A naar B moet gaan. Tieners zijn vaak heel handig met dit soort dingen. Ook kun je zien hoe je kind met nieuwe situaties omgaat.
3 Jullie zijn gelijkwaardiger
Als je een bepaalde stad, of misschien zelfs land, voor het eerst bezoekt, net als je zoon of dochter, dan is alles nieuw voor jullie beiden. Dat betekent dat je het zelf soms ook niet zo goed weet en de puber de leiding neemt.
4 Quality time met elkaar
Samen ontbijten, samen met elkaar wandelen door een stadje, samen weer wat drinken. Geen afleiding van andere mensen, je brengt echt veel tijd met elkaar door.
5 Even je kind verwennen
Niet zo leuk voor een tiener als ze alle aandacht krijgen en gezien worden. Ook heel leuk om dan samen te winkelen en je zoon/dochter iets leuks te laten uitzoeken. Dat kan een souvenir zijn, maar het kan ook bijvoorbeeld een nieuwe trui zijn, die niet van het (eventuele) kledinggeld afgaat. Bekijk hieronder ook de tips over een budget.
6 De beste leerschool
Als je zelf ergens bent geweest, onthoud je veel beter wat er voor bijzonderheden in die stad zijn. Het blijft langer hangen en kinderen leren zo vaak ongemerkt veel over geschiedenis, architectuur, talen, enzovoort.
7 De voorpret
Eigenlijk hadden we hier mee moeten beginnen, maar hoe leuk is het om samen al te genieten van het vooruitzicht om binnenkort lekker op pad te gaan. Samen plannen maken! Laat hen bijvoorbeeld over deze stad zoeken op internet of in een reisboek. Ook kunnen ze op Instagram al leuke fotoplekjes ontdekken.
Met tieners op stedentrip
Laten we eerst eens kijken naar de verschillende leeftijdsgroepen. Het kan best zijn dat jouw zoon of dochter misschien al wat ouder of juist jonger is qua gedrag.
12-14 jarigen
Dit zijn jonge tieners die over het algemeen nog wel graag met de ouders weggaan en dit ook erg leuk vinden. Sommige tieners vinden inspraak dan al belangrijk, daar vertellen we hieronder meer over. Deze tieners in deze leeftijdsgroep zijn nog jong en dan doe je ook eigenlijk alles samen.
14-16 jarigen
Dit is de groep die zich al aardig aan het losmaken is van de ouders en daarom in eerste instantie wat afwijzend kan reageren. Bij deze groep is inspraak ook belangrijk, maar nog belangrijker is dat ze mee kunnen beslissen over de locatie. Tijdens de stedentrip is het verstandig om goede afspraken met elkaar te maken. Zie hieronder de tips.
16-19 jarigen
Deze groep kan al behoorlijk zelfstandig zijn. In plaats van inspraak, zal er meer sprake zijn van overleg. Als je met bijvoorbeeld vier personen op stap bent, kun je de groep ook af en toe wel splitsen als er andere interesses zijn. Hieronder vertellen we meer.
Op de hotelkamer met de tiener(s)?
Als je met twee ouders bent en een kind, dan is het het fijn als de tiener op jullie kamer kan slapen. Er zijn in veel hotels driepersoonskamers. Ga je met twee tieners en twee ouders? Dan kun je bij jongere tieners splitsen. Een ouder met het ene kind op de kamer, de andere tiener bij de andere ouder op de kamer. Gaan jullie met oudere tieners, dan kunnen tieners hun eigen kamer krijgen. Je hebt dan geen toezicht meer, dus doe dit alleen als je het volste vertrouwen in je kinderen hebt, dat zij deze verantwoordelijkheid aan kunnen. Soms zijn er ook hotelkamers met een tussendeur. Dat is een fijne tussenoplossing!
Ook als een ouder alleen een citytrip maakt met een of meerdere tieners, kun je splitsen of kijken of je met z’n allen op een kamer kan.
Let op, in veel hotels moeten kinderen onder de 18 jaar onder toezicht staan van een volwassene!
Inspraak en overleg met tieners tijdens een stedentrip
Tieners betrek je bij het stedentripje door hen inspraak te geven of te overleggen. Zorg dat je kind gehoord wordt. Wat vindt hij of zij belangrijk? Misschien is lang niet alles mogelijk wat zij wensen, maar probeer dan tot een compromis te komen. Of vraag of ze een plan B kunnen maken. Naarmate tieners ouder worden, kun je meer aan hen overlaten.
Bij jonge tieners kan de volwassene de belangrijkste beslissingen nemen, maar kan er wel inspraak zijn over wat zij willen bezoeken, de tijd van opstaan, wat te eten, enzovoort.
Bij oudere tieners kun je overleggen waar jullie stedentrip heen gaat, welke datum het meest geschikt is (ze hebben al een eigen leven!), het hotel en uiteraard ook waar je naartoe wil in de stad zelf.
Rustmomenten
Er kunnen ook afspraken gemaakt worden over het tempo. Bijvoorbeeld een rustmoment in het hotel tussendoor. Of door rekening te houden met een tiener die echt wel even wil uitslapen. Respecteer dat je kind mogelijk een ander tempo heeft dan jou en misschien ook heel graag tussendoor even contact wil hebben met het thuisfront (vriendjes/vriendinnetjes).
Het kan ook zijn dat jij als ouder juist graag die rustmomenten tussendoor wil hebben. Geef dat vooraf goed aan. Soms kun je ook kiezen voor een hotel met een zwembad waar tieners zich goed kunnen vermaken. Zo kan iedereen even binnen het hotel tijd voor zichzelf hebben.
Voorbeelden leuke stedentrips met hotel en zwembad:
- Budapest – hotel aan de rand van de stad met Aquaworld
- Marrakech (Marokko) – groot zwemparadijs bij hotel dichtbij de stad
- Valencia – hotel bij strand en met zwembaden
- Kopenhagen – binnenzwembad Tivoli hotel
- Lissabon – binnen- en buitenzwembad Hotel Mercure Lisboa
- Berlijn – binnenzwembad Van der Valk
Afspraken maken met tieners tijdens een stedentrip
Tijdens het overleg kun je ook meteen afspraken maken. Bijvoorbeeld over rustmomenten, zoals hierboven. Maar het kunnen ook afspraken zijn dat als je met twee oudere tieners op pad gaat, dat zij de kans krijgen om ook even zonder volwassenen de stad verkennen. Je kunt dan afspraken maken waar en wanneer je elkaar weer ziet, dat zij regelmatig even op de WhatsApp kijken voor het geval er iets is en afspraken hoe zij met bepaalde situaties om moeten gaan. Zijn je kinderen nog minderjarig? Geef ze (veilig) hun eigen identiteitskaart mee en zorg dat ze precies weten in welk hotel ze zitten.
Afspraken kunnen ook gemaakt worden over eten. Dat er bijvoorbeeld geen regels zijn wat te eten tijdens het ontbijt, maar dat ze tijdens het avondeten wel iets nieuws proberen.
Op pad met oudere tieners
Ongemerkt wordt een tiener een jonge volwassene en dan is het echt leuk om met elkaar even weg te gaan. Denk ook aan een ouder die een stedentrip maakt met een zoon/dochter, om zo wat meer tijd met elkaar door te brengen. Oudere tieners kunnen heel goed aangeven waar ze graag heen gaan en wat ze willen bezoeken. Doe dit ook op basis van gelijkwaardigheid. Stippel met elkaar een plan uit. Zijn jullie niet van die planners? Bekijk dan ter plekke wat jullie gaan doen. Het gaat om de tijd samen en wat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, merk je snel genoeg.
Gaan jullie met z’n tweeën? Kies dan voor een hotelkamer met twee aparte bedden. Dat vinden de meeste tieners wel het prettigste.
Wat doe je met een puber die echt dwars ligt tijdens een stedentrip?
Pubers blijven pubers, ook tijdens een stedentrip. Ze kunnen dus wat onvoorspelbaar zijn en misschien gaat het toch niet helemaal zo als gehoopt. Met name in de leeftijdscategorie 14-16 jaar kan dit spelen. Deze pubers ontwikkelen een soort allergie voor iets dat ‘moet’. Dus hoe leuk het eigenlijk ook is, ze kunnen bij voorbaat zich hiertegen verzetten. Ze vinden ouders al snel zeuren en soms versterkt dit het gedrag van ouders, die nog meer hun best gaan doen om de puber in beweging te krijgen.
Over het algemeen gaat een stedentripje prima met pubers, zeker als er gelegenheid is voor inspraak vooraf. Jullie zijn in een andere omgeving en er is weinig invloed van de dagelijkse stress of vriendjes en vriendinnetjes.
Realiseer je echter wel dat een puberbrein enorm in ontwikkeling is. En dat niet alleen, ook de hormonen veranderen en dit kan eveneens tot wispelturig gedrag leiden. Een kind dat nooit uitslaapt, kan het ineens een verschrikking vinden om al om 8 uur aan het ontbijt te zitten.
Laat je puber af en toe maar even gaan, al moet de situatie natuurlijk wel veilig blijven. Vraag geregeld wat hij of zij graag wil doen of hoe ze over iets denken. En luister daar ook echt naar. Sommige dingen kunnen gewoon niet en dan mag je best je grenzen aangeven. Brutaal gedrag hoef je niet te accepteren, maar ga ook niet meteen in discussie. Dat heeft weinig zin. Geef aan dat je kind over een grens gaat en dat je even afstand neemt.
Probeer vooral naar de positieve kant te blijven kijken. Omdat een uitje eigenlijk gewoon leuk is, mag je ook best iets leuks in het vooruitzicht stellen. Bijvoorbeeld dat ook een favoriete winkel van de puber bezocht wordt en dat daar net zo lang rond gekeken mag worden als hij of zij wil. Geef ook een zekere vrijheid, geef geen commentaar op kleding, of bijvoorbeeld voedingskeuzes. Het allerbelangrijkste is dat een puber gehoord wil worden. Neem opmerkingen en vragen serieus. Wals er niet meteen overheen als het jou niet bevalt of aanspreekt, maar kijk of je samen tot een oplossing of compromis kan komen.
Budgettips voor een stedentrip met tieners
Iedereen heeft wat anders te besteden. Maar zeker als je met vier of meer gaat, kan een stedentripje behoorlijk in de kosten lopen.
- De taxi kan afhankelijk van het aantal personen in bepaalde steden goedkoper (en makkelijker) zijn dan het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld als de taxi maar een paar euro kost en 4 of 5 metrokaartjes duurder zijn.
- Met tieners van alle leeftijden kun je uitleggen wat jullie budget is en wat (financieel) wel of niet mogelijk is. Het is juist heel goed als kinderen mee kunnen denken en je hen mede-verantwoordelijk maakt. Je laat zien dat je hen serieus neemt en het is een wijze les voor later, dat niet alles altijd maar kan.
- Er zijn enorme prijsverschillen tussen de verschillende hotels. Maar je kunt ook overwegen om een appartementje in de stad te huren voor enkele dagen. Dan heb je vaak ook een keukentje en eethoek en dan kun je zelf eten kopen en dit daar maken en eten. Supermarkten vind je genoeg in elke stad en vaak is het al een uitje om ook even langs de supermarkt te gaan. Juist leuk om wat nieuwe dingen te proberen.
- Ook als je wel in een mooi en duurder hotel zit, kan het zijn dat je je kinderen ook een dagje het budget laat beheren. Welke keuzes maken zij dan?
- Een stedentrip dichtbij kan met de auto of met de trein gedaan worden. Vaak is dat toch goedkoper. Als je met de auto heen gaat, kijk dan wel goed of er nog parkeerkosten bij komen.
- Bepaalde landen zijn goedkoper dan andere landen. Zo zijn de Scandinavische landen vaak duurder dan bijvoorbeeld Spanje of Polen.
5 Leuke stedentrips om te doen met tieners
Wenen
Het staat bekend als een romantische stad, maar het is ook vooral een wereldstad waar erg veel te doen is. Je hebt hier prachtige paleizen, maar ook is het echt een winkelstad. De verschillende wijken hebben allemaal hun eigen charme. Erg leuk om hier een paar dagen door te brengen.
Valencia
Een grote stad, maar toch lang niet zo groot als Londen, Parijs of Barcelona. Als je overnacht op een gunstige locatie kun je veel wandelend bereiken. En anders kun je nog de taxi of metro nemen. In Valencia heb je strand, een prachtige oude stad, een modern park, een groot zee-aquarium met haaien en andere vis- en vogelsoorten en ontzettend veel streetart.
Parijs
Hier wil iedereen wel een keer geweest zijn. Al is het alleen maar om de Eiffeltoren een keer in het echt te zien. De stad Parijs is groot en er is veel te doen. Van veel bezienswaardigheden in Parijs tot gezellige markten en heel veel musea voor jong en oud.
Berlijn
Een populaire stad voor jongeren. Ook veel scholen gaan met scholieren een aantal dagen naar Berlijn. Het bruist en er is veel te zien. Van streetart tot de Berlijnse muur.
Antwerpen
Een leuke stad en lekker dichtbij, waar je in 1 of 2 dagen al veel kunt zien. Ondanks dat Antwerpen zo dichtbij is, is het wel echt buitenland voor Nederlanders.
Ook interessant: