Wie aan Noorwegen denkt, en dan vooral aan de bevolking, denkt aan de Noormannen die vroeger over zee voeren en mythische verhalen schreven. Niets daarvan is minder waar. Er is nog veel meer over dit geweldige volk, hun wonderschone land en haar mooie hoofdstad te vertellen.
Jullie gaan het zelf ontdekken tijdens een stedentrip in Oslo. Oslo is zowel de naam van de stad, als van de provincie, en grenst aan het oosten van Zweden.
Hieronder hebben wij een aantal handige tips voor jouw verzameld en onder verdeeld in verschillende categorieën:*
Reis en voorbereiding
Weet jij zeker dat jij je volgende stedentrip gaat beleven in Oslo? Leuk, want dan is het tijd voor de voorbereidingen. Allereerst is het handig om zo snel mogelijk je vliegticket te boeken, want hoe langer je wacht, hoe duurder het zal worden. Vliegtickets zijn meestal 2-3 maanden van te voren het goedkoopst, maar dit kan wisselend zijn per bestemming.
Handige vergelijkers voor de goedkoopste vliegtickets is: Lastminute.com
Een alternatief is om je vlucht en verblijf te combineren, vaak profiteer je daardoor van gunstige kortingen. Twee goede aanbieders van pakketreizen naar Oslo zijn: TUI en VakantieDiscounter.
Mocht je toch niet gaan voor een pakketreis, dan is het handig om je hotel te regelen via booking.com:
(lees hieronder verder)
Booking.comBezienswaardigheden in Oslo
Het eerste wat je eigenlijk echt gezien moet hebben, is het Vikingskispshuset, ofwel het Huis van het Vinkingschip. Dit museum is te vinden op het schiereiland Bygdøy.
Het Vikingschipmuseum is deel van het Cultuurhistorisch Museum en dat is niet voor niets. Prachtige schepen, gevonden in de Noorse vikinggrafheuvels, liggen te wachten om bewonderd te worden. En buiten de betoverende schepen om zijn er heel veel andere vondsten te vinden. Het museum is een ontwerp van Noorse architect Arnstein Arneberg. Duik zo in het leven van een echte viking en laat je door het personeel vertellen over de vele avonturen die zich op zee hebben afgespeeld.
Op datzelfde mooie eilandje ligt het Munchmuseum. Als kunstliefhebber kan je hier beter maar binnenstappen, want de naam zegt het al: dit museum is opgedragen aan de zeer beroemde Noorse kunstschilder Edvard Munch.
De collectie bestaat dan ook uit kunstwerken van Munch. Het zijn de werken die hij voor zijn dood aan de stad Oslo schonk, samen met werk dat nu in het bezit is van zijn zus. In totaal vind je in het museum 1100 schilderijen en nog vele andere kunstvormen. En ja, ook de wereldberoemde Schreeuw is hier te vinden. Is dat niet gaaf? Kom dus van alles te weten over deze merkwaardige en wereldberoemde kunstenaar, zijn typerende werken en nog veel meer.
Het stadhuis van Oslo is net als het Vikingskispshuset ontworpen door architect Arnstein Arneberg, maar ook door Magnus Poulsson. Het gebouw bestaat voornamelijk uit rode bakstenen en is te herkennen aan haar twee torens. Binnen in het gebouw zijn mooie fresco’s en sculpturen van de Noorse kunstenaars te zien. Binnenin kunnen jullie van alles te weten komen over de geschiedenis van het gebouw en het stadsbestuur van Oslo.
Nog zo’n indrukwekkend gebouw is Oslo’s kathedraal. Deze werd gebouwd in 1697, als vervanging voor de vorige kathedraal die tot aan de grond was afgebrand. De kathedraal wordt goed onderhouden en is daarom al jaren beeldschoon om te zien. Dit komt onder andere door de indrukwekkende glas-in-loodramen van kunstenaar Vigeland. Zij zijn voor de meeste toeristen dan ook de voornaamste reden om een bezoekje te brengen.
Meer werk van Vigeland, die ook de glas-in-loodramen van de kathedraal heeft ontworpen, is te vinden in het Vigelandpark. Hier kan je bijna 200 van Vigeland’s sculpturen bewonderen. Het is één van de meest bekende parken in Noorwegen. Het thema van het park is ‘het menselijke leven’ en roept veel vragen op bij iedere bezoeker. Zorg dus dat je een camera mee hebt, want de ene sculptuur is nog merkwaardiger dan de ander. Bijzonder om mee te maken.
Op een heuvel in de gezellige haven van Oslo, staat een uit 1299 afstammend, en dus middeleeuws kasteel. De koning toen der tijd, Hakon V, wilde de stad beschermen tegen aanvallen van de Noorse graaf Alv Erlington van Sarpsborg en gaf daarom de opdracht om dit fort te bouwen. Het was toen één van de moeilijkst in te nemen forten van heel Noorwegen, en had daarom een behoorlijke status. Tegenwoordig kunnen jij en je tiener(s) zelf een kijkje gaan nemen en je voorstellen hoe het was om in dit bloedstollende tijdperk te moeten leven.
Nog zo’n geweldig kasteel ligt op het schiereiland Bygdøy. Het heet Oscarshall en heeft een neogotische stijl. Deze schoonheid is gebouwd in opdracht van Oscar I en was klaar in 1852. Tientallen jaren later is het kasteel omgedoopt tot museum. Maar wel netjes de voeten vegen, want officieel is het nog eigendom van het Noorse koningshuis.
De bouw van Stortinget, het parlementsgebouw dat bij het Koninklijk Paleis ligt, werd voltooid in 1866, en is ontworpen door de Zweedse architect Emil Victor Langlet. In dit machtige gebouw komt het Noorse parlement zo nu en dan bijeen voor de grote vergadering. Om nog meer te weten te komen over dit indrukwekkende gebouw kan ervoor je kiezen om een dagdeel met een gids mee te lopen.
Ontsnap aan de drukte en duik de wilde, wonderschone natuur van het eiland Hovedøya, gelegen in de Oslofjord. Op dit prachtige eiland was sinds de 12de eeuw een Cisterciënzerklooster te vinden, dat in de middeleeuwen een belangrijke rol speelde voor Oslo’s economie. In de 16de eeuw is dit klooster helaas afgebrand. Je kunt er nu, net zoals vele andere toeristen, heerlijk wandelen.
Ben jij een echte skiliefhebber? Ga dan zeker even langs bij Holmenkollen. Hier ligt namelijk de skischans waar ieder jaar de twee oudste wedstrijden schansspringen ter wereld worden gehouden. Je kunt ook terecht in het Holmenkollen Skimuseum: het oudste skimuseum ter wereld dat in het thema staat van de 4000 jaar oude geschiedenis van skiën.
Een zeer grote aanrader is het Noors Volksmuseum, dat ligt op het schiereiland Bygdøyin. Het maakt deel uit van het Noorse Cultuurhistorisch Museum en is een ervaring om nooit te vergeten. Dit openluchtmuseum bevat namelijk bijna 200 gebouwen van historische waarde uit allerlei regio’s van het land. In de zomer zijn er daar overal entertainers te vinden die rondlopen in authentieke klederdracht, en dan ook middeleeuwse beroepen uitoefenen. Je kunt bijvoorbeeld even langsgaan bij de zilversmid, de pottenbakker, de kaarsenmaker of de pottenbakker.
Het is uiteraard ook een aanrader om een rondvaart te maken langs de hoogtepunten van Oslo tijdens je stedentrip!
Eten en drinken
Noren zijn al van oudsher echte vissers. Het kan dan ook niet anders dat de Noorse keuken grotendeels uit visgerechten bestaat. Door de hele stad zal je overal visrestaurants vinden. Stuk voor stuk met verse vis uit de Noorse zee.
Geen visliefhebber? Niet gevreesd. Ook vlees is populair in deze sfeervolle stad. En omdat de Noren van vers vlees houden, zul je vooral elands- rendier- en lamsvlees vinden uit eigen omgeving.
Ontbijt is vaak brood, maar zoeter dan dat wij dat in Nederland kennen. Kaas is daarbij meestal het beleg maar smaakt niet zoals ‘onze’ kaas. Erg lekker, maar wel even wennen. Jouw tiener(s) zullen misschien wat moeten wennen en soms overgehaald moeten worden om te proeven vanwege deze merkwaardige etenswaren. Je zult je verbazen over de vele variaties aan soorten restaurants, cafés en andere eetgelegenheden die jullie in Oslo gaan vinden. Voor de leukste ervaring wat eten en drinken betreft, zou je eigenlijk even naar Karl Johans Gate moeten gaan. Net zoals in Akers Brygge vind je hier de meeste eetgelegenheden.
Natuurlijk kun je niet elke dag een fortuin uitgeven aan eten. Ga daarom een keertje naar Torggata: een buurt met vele goedkope eetgelegenheden. Kebabzaken of pizzeria’s. Maar je kunt ook terecht bij een wijk genaamd Grønland. Ook hier vind je veel lekkere en toch goedkope restaurants.
Wie échte Noren voor zich ziet, zoals ze vroeger over zee voeren, ziet baardige mannen voor zich in bruin leder met grote laarzen. Een helm met hoorns en bier in de hand. Het is dan ook niet zo gek dat bier nog steeds het populairste drankje van Oslo is. De wat oudere tieners en je ouders moeten de échte Noorse biertjes dan ook echt een keertje proberen om de smaak van Oslo mee te krijgen tijdens je stedentrip.
Dat wil niet zeggen dat drank hier goedkoop is. Vooral sterkere drank is moeilijker te vinden dan in Nederland, en je zult er ook meer voor moeten betalen.
Vervoer in Oslo
Als je met het vliegtuig richting Oslo wilt voor je stedentrip, ligt deze in Gardermoen, zo’n 45 kilometer van de stad. Je kunt vanaf hier de hogesnelheidstrein pakken om binnen 20 minuten in de stad aan te komen. Als je goedkoper wilt reizen, kan je er ook voor kiezen om te reizen met de reguliere trein of bus. Deze doen er echter 3 kwartier over. Er zijn nog meer mogelijkheden om naar Oslo te komen. Bijvoorbeeld door vanuit Zweden een rechtstreekste trein naar de stad te nemen of door met de auto op de veerboot te stappen.
Je kunt in Oslo overal komen met de vele bussen, trams en metro’s die door de stad rijden. Als je opzoek bent naar een station hoef je slechts te zoeken naar een ‘T’ die boven de mensen uitsteekt.
Bij Oslo ligt het Oslofjord. En in dat fjord liggen verschillende prachtige eilanden. Om deze te bezoeken liggen de boten voor je klaar die vertrekken vanaf Vippetangen. Je hoeft je geen zorgen te maken over tickets; deze zijn hetzelfde als die van de bus, metro en tram.
Verder is de taxi een optie. Ook al zijn die in Oslo relatief duur. Fietsliefhebbers hebben geluk: in de zomer zijn in de hele stad fietsen te huur om zo op een lekker Nederlandse manier deze prachtige stad te verkennen.
Tip!: de hop on hop-off bus brengt jouw naar alle hoogtepunten van Oslo tijdens je stedentrip. Hier kan je alvast je kaartjes voor de bus en boot regelen.
Evenementen in Oslo
De viering van de nationale feestdag op 17 mei trekt ieder jaar meer dan 100.000 bezoekers. Iedere Noor is dan vrij van werk of school om de duizenden kinderen toe te juichen wanneer zij meelopen in parades. Al zwaaiend met hun vlaggetjes. De grootste parade is uiteraard in Oslo en zeker een aanrader voor je stedentrip.
De finale van het Nordic Tournament is ieder jaar een groot feest. Dit bloedstollende, spannende toernooi bestaat uit vier wedstrijden schansspringen en vindt altijd plaats op Holmenkollen. De oudste skischans ter wereld. Het evenement is de op twee na oudste skischanswedstrijd ter wereld. Ontzettend gaaf voor jou en je tiener(s) om mee te mogen maken.
In juni wordt ieder jaar het geweldige Oslo Summer Festival georganiseerd. In iedere straat vind je dan allerlei soorten muziek, maar ook dansoptredens en theatervoorstellingen.
Voetballiefhebbers zouden zeker even een kaartje moeten bemachtigen voor de jaarlijks terugkomende Norway Cup. Het is één van de grootste voetbaltoernooien ter wereld met in totaal bijna 4000 wedstrijden. Deze wedstrijden worden gespeeld door meer dan 1500 voetbalteams, en vinden meestal plaats in Ullevaal Stadion.
Uitgaan in Oslo
Zoals al eerder gezegd is drank niet goedkoop tijdens een stedentrip in Oslo. Neem daarom voldoende geld mee tijdens het uitgaan. Zorg ervoor dat jouw tiener(s) altijd hun ID bij hun hebben, want deze zal regelmatig gecontroleerd worden.
Veel Noren gaan graag uit in de buurt rond Karl Johanns Gate. Hier kan je kiezen uit een groot aantal bars en cafés, met hun eigen soort volk en echte Noorse drankjes.
Maar ook in het stadcentrum en bij Aker Brygge zal je een grote variatie aan restaurants, nachtclubs en bars vinden. De meest geliefde zijn hier Sikamikanico en Tiger Tiger. Maar ook Smuget waar je hier en daar een bekende Noor tegen zal komen. Als je gek bent van house en techno, is Bar Royala een grote aanrader. Rockers kunnen binnenstappen bij de Garage: een zaal waar iedere week rock concerten gehouden worden.
Een aantal jaar geleden stond de buurt bij Grunerløkka en Grønland er nog wat verdrietig bij, maar nu is het één van de bloeiende uitgaansbuurten. Je kunt er nu vele toffe cafés en pubs vinden, zoals Blå: één van de meest geliefde jazzclubs van Noorwegen. Maar je zou ook een drankje kunnen doen bij Flames: een gaaf café met een dakterras, en een betoverend uitzicht waar live bandjes jouw avond compleet maken.
Verder is ook de buurt rond Majorstua en Frogner een aanrader. Hier zijn vele hippe feesttentjes met leuke mensen om te ontmoeten, en ook het bekende Lorry Restaurant is hier te vinden. Je kunt hier heerlijk eten, om nog maar te zwijgen over de 129 soorten bier die geschonken worden.
Weer/ Klimaat in Oslo
Tijdens je stedentrip in Oslo heb je te maken met het vochtig-continentaal klimaat. Al ligt de stad noordelijk, de warme lucht van de Atlantische Oceaan heeft wel degelijk invloed op het bijzondere klimaat van deze stad. Over het algemeen zijn de zomers mild, denk aan temperaturen van ongeveer 20 graden. De warmste maanden zijn juli en augustus. Wil je veel neerslag voorkomen, vermijdt dan de maand april.
De winter is heel wat kouder dan die in Nederland. Temperaturen dik onder de nul, zijn geen uitzondering. De koudste maanden in het jaar zijn januari en februari. Er zullen dikke pakken sneeuw liggen. Je kunt in Oslo in de wintermaanden dan ook geweldig wintersporten.
Een bijzondere, maar bovenal imponerende, wonderschoon natuurverschijnsel in Noorwegen, is het noorderlicht. Af en toe kun je het noorderlicht in het zuiden van Noorwegen meemaken. Een absolute betovering.
Shoppen in Oslo
Winkelen kun je vooral heel goed rond Karl Johanns Gate. Dit is de hoofdstraat van Oslo met veel internationale winkelketens. Er zijn echter ook genoeg Noorse winkels te vinden zoals bijvoorbeeld Steen & Strøm. Een oud warenhuis met enorm veel keuze aan kleding en cosmetica. Rond Karl Johanns Gate vind je ook het winkelcentrum Paléet, met daarin Tanum. Dit is een enorme boekenwinkel waar iedere boekenliefhebber zich uren kan uitleven.
Booking.com