De meeste mensen zijn inmiddels wel op de hoogte van de schadelijke effecten van de zon, vooral wanneer de huid hier vaak aan wordt blootgesteld. Tijdens een zonvakantie wordt je huid in ieder geval vaak blootgesteld aan UV-straling, denk aan een dagje strand, tijd doorbrengen bij het zwembad of bij andere buitenactiviteiten. En juist de huid van je kind, en ook van je tiener, is extra gevoelig voor de zon. Het insmeren van je kind lukt misschien nog wel, maar je tiener insmeren is toch een stukje lastiger. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder je kind goed voorlicht over de schadelijke effecten van de zon en wat ze kunnen doen om zich hiertegen te beschermen. Omdat er veel wordt geschreven over dit onderwerp, zijn er ook veel fabels de wereld in gekomen. Daarom dit artikel met 6 feiten en fabels over zonbescherming.
Dure zonnebrandcrème beschermd beter
Dit is een fabel, een goedkope zonnebrandcrème is net zo effectief als een duurder merk. Het verschil zit vaak in de extra’s, bijvoorbeeld extra verzorgende ingrediënten, een fijnere geur en een luxere uitstraling. De crèmes zelf bieden allemaal dezelfde bescherming tegen UV-straling. Zonnebrand heb je in veel verschillende prijsklasse en het is altijd verstandig voor je portemonnee om zonnebrand in de aanbieding te kopen. Naast zonnebrandcrème om je huid te beschermen, is het verstandig om na een dagje zon een after sun te gebruiken voor extra verzorging van je huid
Met een hoge factor wordt je niet bruin
Ook dit is een fabel, want wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème kun je nog steeds bruin worden. De factor op de fles geeft aan hoe lang je tijd door kan brengen in de zon zonder dat je huid gaat verbranden. Een zonnebrand zorgt ervoor dat UV-straling minder schadelijk is voor je huid en zorgt dat je niet verbrandt, maar je kunt nog steeds bruin worden.
Zonnebrandcrème is beperkt houdbaar
Dit is een feit, zonnebrandcrème is beperkt houdbaar en het is belangrijk om deze regelmatig te vervangen. Na het openen kan je het tot 12 maanden gebruiken, daarna wordt de werking minder en heb je alsnog kans te verbranden. Dit proces gaat nog sneller wanneer je zonnebrand veel in de volle zon en op warme plekken hebt bewaard. Het is daarom belangrijk om je fles zonnebrand zoveel mogelijk op koele en schaduwrijke plekken te bewaren.
Je kunt niet verbranden op een bewolkte dag
Dit is nog een fabel, ook op een bewolkte dag of in de schaduw kan je huid verbranden. Ook op bewolkte dagen kan tot 80% van de UV-straling alsnog door wolken heen dringen, dus ook op bewolkte dagen is het belangrijk om je huid voldoende te blijven beschermen tegen de zon, ook als het niet zichtbaar is.
De huid van kinderen is extra gevoelig voor UV-straling
Dit is een feit, de huid van kinderen en dus ook tieners is extra gevoelig voor UV-straling. Dit komt omdat de huid veel minder pigment bevat en het kind ook nog in de groei is. Wanneer de huid van een kind op jonge leeftijd verbrandt, is de kans op een melanoom op latere leeftijd aanzienlijk hoger.
Eenmaal per dag smeren met een hoge factor is voldoende
Dit is ook een fabel, eenmaal smeren per dag is zeker niet voldoende om je huid goed te beschermen. Hoe vaak je dan wel moet smeren, is voor iedereen anders. Dit heeft o.a. te maken met de huidtype, de zonkracht, en of je gaat zwemmen. Het is ook vooral belangrijk om niet alleen vaker te smeren, maar ook om voldoende te smeren!